poniedziałek, 23 maja 2011

Klopsiki w kapuście

Autorem artykułu jest megi



Chcesz przygotować coś naprawdę pysznego? Zrób wspaniałe klopsiki w kapuście. Jego przygotowanie nie sprawi ci żadnego problemu. Przygotowanie dla czterech osób.                      

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodaj pokrojoną w paseczki kapustę. Całość podduś. Następnie dolej ocet, sok jabłkowy, wodę i rosół. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Dodaj przyprawy - jagodę jałowca, goździki oraz liść laurowy. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, dodaj tuż przed końcem gotowania. Przygotuj klopsiki. Wymieszaj mleko, cukier, rodzynki, cynamon i sól. Całość podgrzej, masą polej rozdrobniony chleb wieloziarnisty i pozostaw na 15 minut. Dodaj jajko i żółtko, wymieszaj. Następnie uformuj dłońmi nieduże klopsy i gotuj na małym ogniu w osolonej wrzącej wodzie około 10 minut. Wyłóż na półmisek w kształcie serca. Danie podawaj gorące.

PRODUKTY : 

 - 250 g czerwonej kapusty pokrojonej w paski ,

 - 2 cebule,

 - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,

 - 1 jagoda jałowca,

 - 2 goździki,

 - 1 liść laurowy,

 - 500 ml soku jabłkowego,

 - 250 ml wody,

 - 2 łyżki stołowe rosołu,

 - 1 łyżka stołowa octu winnego,

 - 2 kwaśne jabłka,

 NA KLOPSIKI :

- 100 ml mleka, 

- 1 łyżka stołowa cukru,

- 1 łyżka stołowa rodzynek, 

- 1 łyżeczka cynamonu,

- sól do smaku

- 250 g chleba wieloziarnistego,

- 1 jajko,

- 1 żółtko,

Rada : duże liście kapusty można szybko pokroić za pomocą krajalnicy do pieczywa. Zapach gotowanej kapusty usunie liść laurowy. 

Robiąc klopsiki w kapuście zachwycisz całą rodzinę a nawet teściową. Życzę wszystkim smakoszom smacznego.

Pozdrawiam megi.

---

megi

http://mojegotowanko.blogspot.com/


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz