niedziela, 22 maja 2011

Pleśniak

Autorem artykułu jest Beata Chmurzyńska



Przepyszne ciasto, jednak na jego zrobienie składa się kilka etapów więć potrzebujemy trochę wiecej czasu niż zazwyczaj zajmuje nam zrobienie ciasta. Mimo to i tak goraco polecam - warto.


Składniki:
-0,5 kg mąki
-6-8 jaj
-1,5 szklanki cukru
-1 margaryna
-1 dżem śliwkowy
-kakao
-polewa do ciast ciemna albo tabliczka czekolady
-cukier waniliowy
-proszek do pieczenia

Do miski wsypać przesianą przez sitko mąke, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.  Następnie dodać pokrojoną w drobną  kostkę margarynę i ponownie  dobrze wymieszać na jednolitą masę.  Jajka umyć, przelać wrzątkiem. W osobnej misce oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodac cukier, wymieszać a nastepnie wlać do poprzedniej masy. Dobrze wyrobić. Powinno mieć konsystecje ciasta na pierogi. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie dobrze wymieszać. Nastepnie obie części zawinąć w folie spożywczą i umieścić w zamrażalnkiu. Poczekać aż staną sie twarde. Prostokątną forme do ciasta wysmarować margaryna i obsypać kaszką manną albo bułką tartą.  Do formy zetrzeć na tarce większą część z obu kawałków ciasta (najpierw jasną część a potem ciemną) i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.  Wyjąć ciasto i położyć na nie warstwami równomiernie rozsmarowując dżem i ubita pianę z białek. Nastepnie zetrzeć pozostałe kawałki ciasta (najpierw ciemny potem jasny) i wstawic ponownie do piekarnika. Piec całość ok 15 min. Poczekać aż ciasto ostygnie. Polewę czekoladową przygotować według przepisu na opakowaniu i polać nią ciasto. Zamiast polewy czekoladowej można użyć zwykłej tabliczki czekolady.

Pozostaje już tylko życzyć SMACZNEGO!!!

---

www.wysmieniteprzepisykulinarne.blogspot.com


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz